• Kommetje Lokaal serveert onkruid bij de koffie18.04.2017

    Donderdag 20 en vrijdag 21 april serveert Kommetje Lokaal in Fooddock Deventer een crumble van Japanse duizendknoop.

    Japanse duizendknoop is een bekende woekerplant: hij verdringt alle andere vegetatie, wortelt metersdiep, is zo goed als onuitroeibaar en groeit zelfs dwars door beton heen. Maar het goede nieuws is dat de jonge scheuten van de plant prima eetbaar zijn. De smaak lijkt op rabarber, friszuur en een tikje wrang.

    Niet bestrijden, maar opeten
    Anouk de Leeuw, eigenaar van Kommetje Lokaal: ‘Ik vind duurzaamheid heel belangrijk, en het verwerken van zo’n woekeraar past daar uitstekend in. Ik experimenteer al een paar jaar met Japanse duizendknoop en vind het superleuk om in Fooddock een breder publiek hier kennis mee te laten maken. Ik ben zo blij dat de gemeente Deventer geen chemische bestrijdingsmiddelen toepast zodat we in de stad kunnen oogsten.’

    Marcel Wenker, senior adviseur groen bij de gemeente Deventer: ‘Wij moedigen het eten van Japanse duizendknoop aan als beheersingsmaatregel. Ook de Deventer schaapskudde smult er van.’

    De crumble is op donderdag 20 en vrijdag 21 april verkrijgbaar bij Kommetje Lokaal in Fooddock. En wie wil kan ook thuis aan de slag, want het recept is gratis mee te nemen.  

    « ga terug